Groenteburger
Voor 6 personen
Voorbereiding 20 minuten, bereiding 40 minuten
Ingrediënten:
1 eetlepel olijfolie 6 kleine volkorenbroodjes
200gram bruine ui, fijn gehakt 225gram rode bietjes, uitgelekt en in plakjes
300gram champignon, grof gehakt 60 gram kiemenmix of alfalfa
200gram rode paprika, fijn gehakt 380gram middelgrote tomaten, in dunne plakjes
1 teentje knoflook, uitgeperst 200gram yoghurt
200gram rode linzen 1 eetlepel verse fijn gehakte munt
500ml groentebouillon 1 theelepel suiker
100gram gekookte rijst
2 eetlepels peterselie
50gram bloem
240gram grof geraspte wortel
Verhit de olijfolie in een grote koekenpan, bak de ui, champignons, paprika, knoflook en linzen al roerend tot de groenten zacht worden. Doe de groentebouillon erbij en breng het mengsel aan de kook. Laat de bouillon op een laag vuur onafgedekt sudderen, ongeveer 10 minuten, of tot de linzen gaar zijn en de bouillon geabsorbeerd is. Haal de pan van het vuur.
Doe de rijst, peterselie, het meel en de helft van de wortelen erbij. Goed roeren.
Kneed, zodra het mengsel is afgekoeld, 6 groenteburgers. Bak de burgers in porties in een voorverhitte, ingevette koekenpan tot ze aan beide kanten bruin zijn.
Snijd ondertussen de broodjes doormidden en rooster ze met de gesneden kant naar boven tot ze lichtbruin zijn. Doe de overgebleven wortelen, rode bietje, kiemen, tomaten en het mengsel van yoghurt, munt en suiker laagsgewijs op de groenteburgers en serveer meteen.