Glutenvrije speculaas
Glutenvrije speculaas
Bak speculaasjes of een grote speculaaspop.
Aantal personen 2
Bereidingstijd 30+ minuten
Ingrediënten :
100 gram boekweitmeel + 100 gram rijstmeel of 200 gram glutenvrij meel
80 gram bruine basterdsuiker
1 eetlepel glutenvrije speculaas- of koekkruiden
120 gram margarine
Margarine of olie
(rijste)bloem
Garnering: gepelde amandelen of amandelschaafsel
Bereidingswijze
Deeg
Vermeng de bloem met de basterdsuiker, de speculaaskruiden en het zout in een kom.
Voeg de koude margarine toe en snijd dit met twee messen in stukjes.
Kneed de massa met een koele hand snel tot een samenhangend deeg. Laat het deeg afgedekt in de koelkast ongeveer 30 minuten opstijven.
Warm intussen de oven voor op 150° C. Bestrijk de bakplaat met wat margarine of olie.
Rol het deeg uit op een met (rijste)bloem bestoven aanrecht.
Ga verder met beschrijving hieronder voor kleine speculaasjes of een grote speculaaspop.
Speculaasjes:
Steek met vormpjes zoveel mogelijk figuurtjes uit de deeglap. Leg ze op de ingevette bakplaat. Versier de koekjes met een amandel of druk er wat amandelschaafsel in. Bak de speculaasjes in 12-15 minuten gaar.
Speculaaspop:
Bestuif een speculaasvorm met wat (rijste)bloem. Druk het deeg in de speculaasvorm en haal het overtollige deeg weg. Sla het deeg uit de vorm (doe dat door de vorm, met het deeg naar beneden, op de bakplaat te slaan). Versier als laatst het deeg met wat amandelen of druk er wat amandelschaafsel in. Bak de speculaaspop in het midden van de oven in 25-30 minuten gaar.
Voedingswaarden per persoon
Recept
Energie 1070 kcal
Eiwit 15 gram
Koolhydraten 120 gram
Vet 60 gram
Verzadigd vet 20 gram
Vezels 7 gram